Přehled dosavadního bádání o knihovnách premonstrátských klášterů v českých zemích - Neškudla, Bořek (Bibliotheca Strahoviensis, 2021)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Promeny pecetí moravských premonstrátských opatu v pozdním stredoveku a raném novoveku - Bolom-Kotari, Martina (Mikulovské kolejní kabinety pomocných ved historických I.: sborník z mezinárodní konference Z pomocných ved historických konané 6. listopadu 2013 v Mikulove, 2017)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Počátky mnišství v evropském kontinentálním prostoru Premonstráti v západních Čechách - Kostilníková, Renata (University of West Bohemia, 2016)
Kvalifikační práce pojednává o premonstrátském řádu v Čechách s důrazem na historický vývoj a současnost kláštera premonstrátů v Teplé. Cílem práce je odhalit různé aspekty, kterými klášter v Teplé přispěl k duchovnímu a kulturnímu rozvoji na území západních Čech. Kromě duchovní, kulturní a i hospodářské činnosti se tepelští premonstráti podíleli na šíření vzdělanosti. Začátek práce je zaměřen na samotné založení premonstrátského řádu, jehož zakladatelem byl svatý Norbert z Xantenu. Příchod premonstrátů do Čech sebou přinesl nové zakládání klášterů. Značné ztráty zaznamenal premonstrátský řád během husitských válek, kdy přišel skoro o všechny kláštery. Obnovení klášterů nastalo až během rekatolizace protestantských oblastí v 16. století. Nejvíce pozornosti se v práci dostává tepelskému klášteru. Podkapitoly se zabývají dějinami kláštera od založení blahoslaveným Hroznatou až do současnosti. Střídaly se období pádů a vrcholů. Hroznata založil i ženský klášter premonstrátek v Chotěšově. Knihovna, které je věnována samostatná kapitola obsahuje přes 100 000 knih a patří k největším knihovnám u nás. Další samostatná část je zaměřena na významnou osobnost premonstrátského řádu, kterou je Josef Heřman Tyl. Současný vývoj kláštera je doplněn i o osobní rozhovor s opatem Filipem Zdeňkem Lobkowiczem, Opraem. V roce 2008 se stal klášter Teplá národní kulturní památkou. Klášter má duchoví a kulturní přínos již více než 800 let své existence. Velká zásluha byla zaznamenána především v oblasti školství. Tepelští premonstráti učili na plzeňském gymnáziu a podporovali nadané žáky. Největší přínos, který klášter mohl západním Čechám poskytnout, bylo založení Mariánských Lázní opatem Karlem K. Reitenbergerem.
Accepted: 2017-02-21T08:10:46Z Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Řád premonstrátů v Čechách : minulost a současnost - Novotná, Petra (University of West Bohemia, 2016)
Práce se zabývá popisem historie a činnosti řádu premonstrátů v Čechách od dob středověku do současnosti. Autorka popisuje život v klášteře a činnosti, které s ním souvisí. V České republice se nachází čtyři premonstrátské kanonie - v Želivu, Nové Říši, Teplé a na Strahově. Na poslední dvě jmenované se autorka zaměřila blíže. Kromě premonstrátských řeholníků jsou součástí řádu i sestry premonstrátky, jejichž činnost je popsána v předposlední kapitole. Na závěr autorka představila významné osobnosti řádu.
Accepted: 2017-02-21T08:10:49Z Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Počátky premonstrátů v Čechách - Zemanová, Hana (Charles University, 2013)
The Beginnings of Premonstratensian Order in Bohemia. This thesis deals with the beginnings of Premonstratensian Order and their coming to Bohemia. At first, attention is devoted to the history which is briefly characterized by political, economic, and religious conditions in Bohemia in the first half of the twelfth century. The next chapter will take us through the life of St. Norbert, his conversion to Christianity, as well as the foundation and circumstances of the Premonstratensian Order. In this chapter, the Order's form of organisation, characteristics, and daily habits are also discussed. The subject of the fourth chapter is the establishment of the Premonstratensian Order in Bohemia. There are also discussed the persons who had the main credit for coming the Premonstratensian Order to Bohemia. It was their greatest admirer Jindrich Zdik, as well as the bishop Daniel and the provost of Steinfeld named Eberwin. The next section is dedicated to the description of the consequential creation of the first male and female monasteries in Bohemia such as Strahov, Doksany, Litomysl, Zeliv and Lounovice. There are also mentioned the first abbots and priors of these monasteries. In conclusion, there is a brief summary and evaluation of the contribution of the Premonstratensian Order.
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Ženské kláštery v pohusitských Čechách – premonstrátky - Pátková, Hana (Sanctimoniales: Zakony żeńskie w Polsce i Europie Środkowej (do przełom XVIII i XIX wieku), 2010)
Frauenklöster in Böhmen in der Zeit nach Hussitenkriegen – Prämonstratenserinnen
Num Pages: 514 Pp.
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

K dějinám česko-polských vztahů ve středověku. (Šlechta a premonstráti ve 12. století.) - Rajman, Jerzy (Mediaevalia historica Bohemica, 1992)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general); 🇵🇱 poland (general)

Hospodářské dvory klášterů ve světle písemných pramenů (Ke stavební podobě dvorů řádů benediktinského, premonstrátského a cisterckého) - Charvátová, Kateřina (Archaeologia historica, 1987)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Premonstráti v Čechách a na Moravě: Stručné vypsáni osudu jednotlivých bud ještě stávajících neb již vyhlazených Klášteru toho řadu dle roku jich založení ; co dárck k páté padesátileté památce přenešeni sv. Norberta - Čermák, D̆ominic (Nákl. kanonie Strahovské, 1877)
Pages: 573
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)