K datování první etapy výstavby románského kostela sv. Martina v Bernarticích, okr. Písek - Kyncl, Tomáš; Varhaník, Jiří (Archaeologia historica, 2010)
Unikátně dochované pozůstatky střešních latí románského kostela sv. Martina v Bernarticích jsou současné s výstavbou západního štítu jeho lodi. Dendrochronologická analýza prokázala, že jak dřevo latí, tak dřevo nosníku lešení štítu pochází z jedlí smýcených v zimě 1222/1223.
Keywords: bernartice

Pozůstatky románského zastřešení kostela sv. Martina v Bernarticích - Varhaník, Jiří (Zprávy památkové péče, 1993)
Keywords: bernartice