Composition and Microstructure of Plasters in Convent of the Želiv Monastery (Czech Republic) - Rezek, Petr; Martinec, Petr; Ščučka, Jiří; Majstríková, Tereza (Key Engineering Materials, 2016)
The paper deals with analyses of composition and structure of historic plasters from the convent building of the Želiv Monastery (Czech Republic). Composition and microstructure of plaster samples taken from the historic object have been assessed using both traditional and advanced analytical methods. The following techniques have been used for the assessment of binders and fine aggregates in plasters: optical microscopy of thin sections, mineralogical and petrographic analysis of separated components, infrared spectroscopy, and thermal analysis. Presented results show significant differences in character of the studied materials of varying age and demonstrate the effectiveness of the taken analytical approach.
Conference Name: Proceedings of the 17th Conference on the Rehabilitation and Reconstruction of Buildings (CRRB 2015) ISBN: 9783038357193 Publisher: Trans Tech Publications Ltd
Keywords: želiv

Komplexní obnova konventního kostela Narození Panny Marie v Želivě restaurování hlavního oltáře - Severa, Petr (Památky Vysočiny, 2015)
OCLC: 1224326282
Keywords: želiv

Složení a degradace omítek historického objektu Kláštera Želiv - Rezek, P.; Martinec, P. (Koroze a ochrana materialu, 2014)
Composition and degradation of plasters from the historical Želiv monastery. Příspěvek se zabývá charakteristikou omítek odebraných v historickém objektu Kláštera Želiv. Cílem tohoto výzkumu bylo získat informace o původních surovinách a stanovit druh poškození na fasádě zkoumaného objektu. Bylo použito zejména termické analýzy a infračervené spektrometrie, jež umožňují identifi kovat materiály pojiv, v některých případech i pomoci určit druh jejich poškození (resp. zasolení). Byly zkoumány 4 vzorky pojiv omítek. Analýzy historických omítek mohou případně v budoucnu napomoci vyhledat a aplikovat kompatibilní hmotu. Byly kvalitativně i kvantitativně stanoveny primární složky odebraných omítek a stanoveny hlavní příčiny jejich degradace. Komplexní hodnocení složení a degradace omítek vyžaduje využití široké škály analytických metod.
Keywords: želiv

Vlastnosti historického zdicího materiálu - Krejčí, Šárka (Technická univerzita Ostrava, 2013)
Koncentrace památkově chráněných objektů na území České republiky je velmi vysoká, proto neustále stoupá zájem o zachování těchto historicky cenných staveb, které se často nachází v nevyhovujícím stavu. Za účelem obnovy památky se provádí stavební, historické a architektonické průzkumy, jejíchž cílem je, mimo jiné, identifikovat a specifikovat použité historické materiály. Hlavní nosnou konstrukcí památkových objektů je obvykle zdivo, které stejně jako ostatní materiály podléhá degradaci, podpořené v mnoha případech statickými i vlhkostními problémy objektu. Ve své práci jsem se zaměřila na studium vlastností historického zdícího materiálu, který prošel degradačními procesy. Teoretická část práce je věnována historii a výrobě keramiky, druhům zděných konstrukcí, vadám a poruchám zdiva a následnému stavebně technickému průzkumu a diagnostice zdiva. Experimentální část práce byla věnována laboratorním metodám pro stanovení a vyhodnocení vlastností historického zdícího materiálu pocházejícího z objektu konventu Kláštera premonstrátů v Želivě.
Accepted: 2014-02-04T13:24:01Z Publisher: Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava
Keywords: želiv

Analýza historických malt a omítek ve zdivu budov kláštera Želiv - Rezek, Petr (Technická univerzita Ostrava, 2013)
Při rekonstrukcích nebo obnově fasád objektů se z pohledu stavebního inženýra nebo technika jeví jako primární stavebně – technické problémy (např. trhliny, vlhkostní problémy). Součástí identifikace těchto poruch u památkově chráněných objektů před případnou rekonstrukcí, ve snaze docílit podobného složení materiálu, je průzkum a analýza jeho použitých surovin. Identifikace materiálového složení omítek a malt představuje nezbytnou součást hodnocení historických fasád památkově chráněných objektů. Předložená diplomová práce se zabývá analýzou odebraných omítek některých objektů Kláštera premonstrátů s kostelem Narození P. Marie v Želivě.
Accepted: 2014-02-04T13:23:37Z Publisher: Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava
Keywords: želiv

Průzkum, diagnostika a sanace historických konstrukcí - Krejčí, Šárka (Technická univerzita Ostrava, 2012)
Koncentrace památkově chráněných objektů na území České republiky je velmi vysoká, proto neustále stoupá zájem o zachování těchto historicky cenných staveb, které se často nachází v nevyhovujícím stavu. Za účelem obnovy památky se provádí stavební, historické a architektonické průzkumy, jejíchž cílem je šetrný návrh sanačních opatření, s důrazem na použití nedestruktivních sanačních metod. Jednou z nejčastějších poruch historických staveb jsou vlhkostní problémy způsobené často dožitým či chybějícím hydroizolačním opatřením. Z tohoto důvodu jsem práci směřovala na diagnostiku a následnou sanaci objektů trpících zvýšenými hodnotami vlhkosti. V první části jsem se zaměřila na historické metody hydroizolací, příčiny vzniku vlhkosti, diagnostické metody určení hodnot vlhkosti a možná sanační opatření. Druhá část byla věnována předběžnému stavebně technickému průzkumu Kláštera premonstrátů v Želivě.
Accepted: 2012-07-11T08:06:57Z Publisher: Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava
Keywords: želiv

Želiv Reginarda Metského - Sommer, Petr (Za zdmi kláštera. Cisterciáci v českých dějinách, 2010)
Keywords: želiv