Szemelvények a bozóki, a bényi, a sági és a turóci monostorok történetéből - Žažová, Henrieta (900 éves a premontrei rend : tanulmányok a rend magyarországi történetéről, kulturális és művelődéstörténeti jelentőségéről, 2022)
Keywords: bzovík; bíňa; klaštor pod znievom; šahy

Stredoveká sakrálna architektúra v Bíni : (sumarizácia, korekcia a doplnenie súčasných poznatkov) - Pomfyová, Bibiana; Samuel, Marián; Žažová, Henrieta (Archaeologia historica, 2013)
Príspevok prezentuje najnovší stav poznatkov o stredovekej sakrálnej architektúre v katastri obce Bíňa. Ako ukazujú výsledky archeologických výskumov, lokalita s polykultúrnym osídlením v praveku a včasnej dobe dejinnej zaujímala dôležité postavenie v rámci včasnostredovekej sídliskovej štruktúry na území dnešného Slovenska. Dôležitosť lokality potvrdzuje aj prítomnosť štyroch stredovekých sakrálnych stavieb v katastri dnešnej obce. Dve stavby – bývalý Kostol premonštrátskeho kláštora zasvätený Panne Márii a Rotunda Dvanástich apoštolov v jeho blízkosti sa zachovali dodnes. Súčasťou kláštora bola s najväčšou pravdepodobnosťou aj Kaplnka sv. Kataríny, známa len vďaka novovekým písomným prameňom. Kaplnka zanikla spolu s východným krídlom kláštora v dôsledku eróznej činnosti rieky Hron. Archeologicky odkrytý Kostol sv. Mikuláša v polohe "Opátske" bol súčasťou zaniknutej stredovekej dediny Leánd.
Accepted: 2013-10-14T08:30:27Z
Keywords: bíňa

Premonštrátsky kláštor Blahoslavenej Panny Márie v Bíni - Žažová, Henrieta (Studia Historica Tyrnaviensia, 2012)
Keywords: bíňa

Bény - a volt premontrei templom - Taliga, István (Irodalmi Szemle, 1975)
Keywords: bíňa

K rekonštrukcii kostola v Bíni - Piffl, Alfréd (Pamiatky a múzeá, 1952)
Keywords: bíňa

A bényi római katolikus templom - Csányi, Károly; Géza, Lux (Technika, 1940)
Keywords: bíňa

A kis-bényi román izlésű egyház - Henszlmann, Imre (Archaeologiai Közlemények, 1863)
Publisher: Magyar Tudományos Akadémia
Keywords: bíňa