Majetkový vývoj kláštera Louka u Znojma do husitských válek - Vohryzek, Stanislav (2015)
Cílem článku je podat přehled majetkového vývoje premonstrátského kláštera v Louce u Znojma od jeho založení roku 1190 knížetem Konrádem II. Otou do počátku husitských válek. Základním pramenem pro poznání vývoje klášterního majetku jsou listiny klášterního archivu. První část práce v chronologické řadě pojednává o založení kláštera a jednotlivých panovnických i šlechtických donacích. Velká pozornost je věnována zejména určení jednotlivých lokalit, které jsou zmiňovány v těchto listinách. Druhá část se zabývá vztahy kláštera ke kostelům, které mu byly inkorporovány již od počátku, nebo u nichž získal v průběhu času desátky či patronátní práva a inkorporace dosáhl později. Podán je zde i výčet sporů kláštera o tyto kostely a jejich desátky s jinými duchovními institucemi. Exkurz je věnován vztahu kláštera a města Znojma, např. problematice klášterních majetků, o které klášter přišel při vzniku města, způsobem jeho odškodnění, různým pozdějším vzájemným sporům, vlivu kláštera na ustanovování městského rychtáře apod.
Keywords: louka