Dějiny premonstrátského kláštera v Milevsku: Milevský klášter od jeho založení po současnost - Tůmová, Petra (University of West Bohemia, 2022)
Diplomová práce se věnuje dějinám milevského premonstrátského kláštera od jeho založení mezi lety 1184-1187 do současnosti. Jejím cílem je podat ucelený pohled na jeho historický vývoj se zaměřením na posloupnost jeho představených a jejich činnost, která výrazně přispěla k rozkvětu kláštera ve 14. století. Současně se zabývá jeho majetkovým rozvojem. Soustředí se rovněž na období postupného úpadku kláštera za vlády tří světských rodů, které ovládaly panství do dvacátých let 17. století. Po bitvě na Bílé hoře se klášter dostal do správy kláštera strahovského, ve které zůstává dodnes.
Accepted: 2022-06-20T10:20:21Z Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Keywords: milevsko