De pastorie van Wezemaal - Minnen, Bart (Wezemaal3, 2024)
Keywords: wezemaal

Abdij Grimbergen (2024)
Keywords: grimbergen

Abdij van Park (2024)
Keywords: park

Buysemolen, Buysesmolen, Molen Ter Rijst, Sint-Antelinks (Herzele) (Belgische Molendatabase, 2024)
De Buysemolen (Buysesmolen, Molen Ter Rijst) is een houten korenwindmolen aan de zuidwestzijde van de Kamstraat (nabij het huisnummer 18) ...
Keywords: molen ter rijst

Oude Abdij Drongen (2024)
Keywords: drongen

Sint-Catharinadal: Huis van licht, gastvrijheid en cultuur (2024)
Keywords: sint-catharinadal

Middelburg, Abdijplein Archeologische begeleiding Middelburg- Abdij, Middelwwuse muur en dierresten van het "Vuile Pleintje" - Spitzers, T. (DANS Data Stations, 2024)
Keywords: middelburg

Onze-Lieve-Vrouwabdij van Tongerlo (2023)
Keywords: tongerlo

Berne: De Abdij en Het Oude Huis - Blom, Trees (Berne Media, 2023)
Keywords: berne

Mozes en zijn broer Aaron : een buitengewone cyclus 13de-eeuwse muurschilderingen ontdekt in de kapittelzaal van de Parkabdij - Bergmans, Anna; De Clercq, Lode; Lagaert, Joke (M&L: Monumenten en Landschappen, 2022)
Moses and his brother Aaron. The discovery of an exceptional cycle of 13th-century wall paintings in Park Abbey’s chapter house The Premonstratensian Park Abbey in Heverlee (Leuven) has already been studied and restored for many years. With each interior intervention, there have been major surprises. In 2017, during ongoing preliminary investigations, the city of Leuven ordered some additional probes for the chapter house, mainly to locate the original access to this room from the cloister. This research soon led to the discovery of painted fragments, which then asked for more extensive studies. Here, the entire original space of the chapter house was involved. Some very fine remains of a unique decor were thus revealed. This discovery offers a completely new dimension to the chapter house of Park Abbey, which is unique in Belgium. The east wing of the cloister, in which the chapter house is located, was built in the same period as the western part of the church, namely the second half of the 13th century. During the 16th century the chapter house was thoroughly rebuilt and redecorated. However, the preliminary investigation showed that there were still considerable fragments of medieval murals on the walls. On the western wall, several biblical figures can be distinguished. Moses with the tablets of the law points to the idolatrous dragon-like devil on a pillar. To his right stands his brother Aaron holding his attribute, a flaming fire. Next to him appears their sister Myriam. A little further north, the bearded man may be one of the Three Kings. These figures point to a cycle evolving from Old to New Testament with Biblical characters as prefigures. Also very beautiful is the preserved architectural polychromy on the Gothic openings between the cloister and the chapter house. On the east wall, among other things, there are some beautiful fragments of painted frames around closed oculi. The painted ensemble, dating from the second half of the 13th century, is designed as a whole, both iconographically and in terms of style and technique. The figures in the upper register are framed with a monumental frieze. In this way, a continuous band with figures was created. The extent of the paintings and the rather good condition in which they have been preserved, make the Park Abbey’s chapter house quite exceptional and unique. In view of the future museum function of the abbey complex, the presentation of these to the public will be of great value.
Number: 2
Keywords: park

Vroege receptiesporen van Van den vos Reynaerde en Spiegel historiael op een onbekend fragment in de Abdij van Park (Heverlee, Archief Abdij van Park, VIIIB20/120) - Breeus-Loos, Laurent; Van Eldere, Irene (Spiegel der letteren, 2022)
Keywords: park

De oorkonden van het klooster Sint-Gerlach te Houthem, 1202-1293 - Synghel, G. A. M. van; Govaers, W.; Ebben, Th.; Hartmann, Johannes Laurentius Henricus (Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, 2022)
OCLC: 1373648873
Keywords: sint-gerlach

Informatiebord klooster Zennewijnen onthuld - Smit, Emile (de Tielenaar: Nieuws, Cultuur en Historie van Tiel e.o., 2021)
Keywords: zennewijnen

Bedevaarten, processies en relieken. Heiligenverering bij premonstratenzers en premonstratenzerinnen - Appelmans, Janick (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 📚 premonstratensian (general)

Bliksemschicht of witte glans? Een evaluatie van het recent historisch onderzoek naar norbertijnen en norbertinessen in Vlaams-Brabant en Brussel - Appelmans, Janick (Eigen Schoon en De Brabander, 2021)
Keywords: 🇧🇪 belgium (general)

Cultuur en mecenaat - Appelmans, Janick (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 📚 premonstratensian (general)

Een Europees netwerk met middeleeuwse roots - Appelmans, Janick (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 📚 premonstratensian (general)

Wetenschap en onderwijs - Appelmans, Janick; Leinsle, Ulrich G. (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 📚 premonstratensian (general)

Het graafschap Vlaanderen, exemplarisch voor de premonstratenzer kloosterstichtingen in de middeleeuwen? - Appelmans, Janick; Meijns, Brigitte (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 🇳🇱 netherlands (general)

Geleerde norbertijnen - Bijsterveld, Arnoud-Jan A. (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 📚 premonstratensian (general)

'Super omnes clericos Frisie sui temporis peritus'. Een geleerde norbertijn op reis door middeleeuws Europa - Boer, Dick Edward Herman de (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 📚 premonstratensian (general)

De Norbertinessen van Sint-Catharinadal : 750 jaar - Breukel, Koos; Deen, Femke (Lecturis, 2021)
Keywords: sint-catharinadal

Het kaartboek van de abdij van Averbode. Beheer en prestige - Carnier, Marc (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: averbode

Bronnen van inspiratie - Caspers, Charles (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 📚 premonstratensian (general)

Zingende zusters. De liturgische gezangen van de norbertinessen - Drèze, Céline (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 🛐 liturgy

De viering van de liturgie in de premonstratenzer abdijen en priorijen - Fierens, Marc (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 🛐 liturgy

Tongerlose pastorieën op de grens tussen noord en zuid - Hopstaken, Joss (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 🇳🇱 netherlands (general)

Als de Bliksem. Norberts biografie met glasramen - Janssens, Herman (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 👤 norbert of xanten

Overzicht van parochies van de norbertijnen in België en Nederland - Janssens, Herman (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 🇧🇪 belgium (general); 🇳🇱 netherlands (general)

In het spoor van Norbert van Gennep Christus navolgen. Een levensideaal in dienst van God en van de Kerk - Janssens, Herman; Ardura, Bernard (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 👤 norbert of xanten

Een masterplan van Hugo van Fosses? - Janssens, Hugo (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 👤 hugh of fosses

Het Missaal van Park (Oxford, Wadham College, Ms. A.14.12). Een liturgisch boek in opdracht van Ambroos van Engelen, abt van Park - Kügle, Karl (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: park

'Ego fr(ater) heinric(us) eccl(esi)e in bona spe [...] hec uolumnia manu (et) calamo scripsi.' De Bijbel van Bonne-Espérance uit 1135 - Macarenko, Aleuna (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: bonne-espérance

'Scriptus est liber iste in honore Sanctae Mariae in Parcho'. De Parkbijbel uit 1148 - Macarenko, Aleuna (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: park

De expansie en aanwezigheid van de premonstratenzers in de Friese landen tot 1600 - Mol, Johannes A. (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 🇳🇱 netherlands (general)

Een van hart en een van ziel. Het ideaal van de vita apostolica in de premonstratenzer spiritualiteit - Noël, Filip (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 📚 premonstratensian (general)

Een knipoog uit de hemel: Antwerpse sanctjes en devotiegrafiek in de norbertijnen - Osta, Jozef van (Uitgeverij Averbode, 2021)
Al van in de vroegste periode hebben christenen hun geloof kunstig uitgebeeld in fresco's en iconen. Die traditie heeft zich ondanks de kritiek van iconoclasten en beeldenstormers doorgezet tot in de volksdevotie. Sanctjes en devotieprenten worden vanaf de 16e eeuw populair. Antwerpen was toen het wereldcentrum van de grafiek. Daar kreeg de iconografie van Norbertus en tal van ordesheiligen en -zaligen vorm. In dit mooi geïllustreerde boek beschrijft Jozef Van Osta de geschiedenis van devotieprentjes in de norbertijnenorde. Hij heeft hierbij aandacht voor het gebruik en de diepere betekenis van de prentjes, alsook voor de grote verscheidenheid van dit religieus en cultureel erfgoed
OCLC: 1293295134
Keywords: 📚 premonstratensian (general)

Abdij Averbode: Leven in een traditie, met een roeping in de samenleving - Peirelinck, Lotte; Jaspers, Michiel (Uitgeverij Averbode, 2021)
OCLC: 1267972561
Keywords: averbode

De herdenking van de doden van de twaalfde tot de achttiende eeuw - Perre, Dirk van de (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 📚 premonstratensian (general)

Indrukwekkende reeks glasramen van Jan de Caumont voor de pandgang van de Parkabdij - Rambaut, Aletta (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: park

De eerste zusters van Berne - Sanders, J. G. M. (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: berne

De architectuur van de premonstratenzers - Van de Perre, Dirk (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 📚 premonstratensian (general)

De woonst van de premonstratenzer pastoor, uitvalsbasis voor de nabije parochiezorg - Van Lani, Stefan (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 📚 premonstratensian (general)

Met eydel handen aanveert men geene winninghe. Landbouw, economie en landschap - Van Lani, Stefan (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 📚 premonstratensian (general)

'Vrije conste dewelcke nyet gemeyns en heeft met eenige andere ambachten'. Jan Christiaan Hansche in de Parkabdij - Van Vaeck, Marco (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: park

Het Missaal van de Sint-Michielsabdij van Antwerpen of het Missaal van Berchem (ca. 1140-1150) - Watteeuw, Lieve (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: antwerp

Filip van Harvengt, tweede abt van Bonne-Espérance - Wouters, Jos (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)
Keywords: 👤 philip of harvengt

Abdij van Postel (2020)
Keywords: postel

De Abdij van Averbode (2020)
Keywords: averbode

De bijna vergeten 'witte nonnen' van Kuzemer - Buursma, Albert (De verhalen van Groningen, 2020)
Bij Oldekerk lag in de middeleeuwen het vrouwenklooster Kuzemer. Het werd gevestigd op een hoge zandrug, vlakbij een natuurlijk waterloop. Bijna drie eeuwen lang speelde zich hier het kloosterleven af, zij het op een bescheiden wijze.
Keywords: kuzemer

Norbert en de norbertinessen in zijn Orde, tot circa 1300 - Janssens, H. (750 jaar Sint-Catharinadal. Huis van God en Huis van Mensen, 2020)
Keywords: 📚 premonstratensian (general)

750 jaar Sint-Catharinadal : huis van god en huis van mensen - Maria Magdalena (Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal, 2020)
Keywords: sint-catharinadal

Hugo van Fosses als kanunnik in Fosses-la-Ville en Cambrai (1087/95-1121/23). Bijdrage tot de ontstaansgeschiedenis van de Orde van Prémontré [III] - Mingroot, Erik van; Janssens, Herman (Analecta Praemonstratensia, 2020)
Keywords: 👤 hugh of fosses