Tajemství pražských klášterů. Královská kanonie premonstrátů na Strahově - Snětivý, Josef Pepson (Czech, 2022)
Keywords: strahov

Dějiny premonstrátského řádu a jeho nejvýznamnější sídlo v České republice - Strahovský klášter - Boháčová, Sandra (University of West Bohemia, 2020)
Kvalifikační práce pojednává o premonstrátském řádu, který působí i na našem území. Řád je neodmyslitelně spjat se svým zakladatelem svatým Norbertem, kterému se jako prvnímu v církevních dějinách podařilo realizovat myšlenku třetího řádu, tedy spojení laiků mimo klášter s duchovním životem bratří a sester v klášterech. V průběhu staletí, která byla zasažena válkami, utrpěl premonstrátský řád značné ztráty, ze kterých se následně některé kláštery zcela obnovit nepodařilo. Ve druhé kapitole jsem se zaměřila na rozbor okolností, ze kterých mohl svatý Norbert při formování premonstrátského řádu vycházet. Došla jsem k závěru, že svatý Norbert vycházel z eremitství, řehole svatého Benedikta, přičemž spojil eremitský život s kanovnickým způsobem života. Následně svatý Norbert došel k přesvědčení, že pro ideální životní model, je důležité propojení vita communio a vita activa, jakožto propojení monastických forem života a zároveň aktivním, jehož podstatnou částí je apoštolát, hlásání a šíření křesťanské víry. Premonstrátský řád můžeme charakterizovat jako syntézou kanovnického a monastického života, jejíž osu tvoří Augustinova řehole. Hlavním posláním řeholníků je ve slavnostní bohoslužbě, eucharistické a mariánské úctě kajícím životě a apoštolátu formou farní duchovní správy. Druhá polovina práce poukazuje na historii řádu na našem území a historii samotného Strahovského kláštera. Došla jsem k závěru, že některé významné osobnosti královské kanonie, měli značný vliv na vládnoucí třídu či na samotného papeže. Následkem toho se některým strahovským opatům povedlo vyjednat lepší podmínky pro fungování kláštera.
Accepted: 2020-11-10T00:33:39Z Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Keywords: strahov

Kostbare Bucheinbände der Stiftsbibliothek Strahov in Prag: von der Gotik an die Schwelle des Barocks - Voit, Petr (Königliche Kanonie der Prämonstratenser vom Strahov, 2020)
Keywords: strahov

Il magico cenobio: la biblioteca di Strahov a Praga. - Guernelli, Daniele (Alumina. Pagine miniate, 2017)
Keywords: strahov

Strahov: Klášter, Abbey, Stift (2016)
Keywords: strahov

De la circulation des "locis sanctis" - le Mons Sion à Prague - Benešovská, Klára (Convivium, 2014)
In 1143, a Premonstratensian abbey with a church dedicated to Mary was founded on Prague's Strahov hill, and the place was called Mons Sion. One of its founders was Jindřich Zdík, a Moravian bishop, who had been a member of the chapter of the Holy Sepulchre in Jerusalem in 1137-38. After returning to Bohemia, Bishop Zdik worked to implement church reforms with the help of regular canons and, later, assistance from the Premonstratensians from Steinfeld. Mons Sion evoked Jerusalem not only through its placement and dedication, but also through its monumental architecture without decoration: its plainness, displaying without distraction the building's harmonious proportions and technically perfect construction, was a response to the proclaimed reforms. the workshop of the abbey played a major role in the twelfth-century building boom of Romanesque Prague. The route of the Palm Sunday pilgrimage processions between the Přemyslid castle and Strahov also confirmed the importance of Mons Sion. The pilgrimages were patterned after the Jerusalem processions between the Holy Sepulchre and Mount Zion. Mons Sion, the Přemyslid castle and the Knights of St. John thus formed a symbolic triangle on the left bank of Vltava river, connected by a new stone bridge to the settlement of the right bank and the other Přemyslid residence, Vyšehrad.
Publisher: Masarykova Univerzita
Keywords: strahov

Strahov und Milevsko - Dolista, Karel (Analecta Praemonstratensia, 2009)
Place: Averbode Publisher: Commissio ; Tongerloae : Norbert, 1925-
Keywords: milevsko; strahov

L'abbaye de Strahov - Šidlovský, Evermod Gejza; Hušek, Miloslav; Strahovský, klášter (V ráji pour la Bibliothèque de la Canonie royale des Prémontrés de Strahov, 2008)
OCLC: 298778857
Keywords: strahov

Milevsko - Strahov: Zwei Prämonstratenserabteien in Böhmen - Dolista, Karel (Geraser Hefte, 2007)
Keywords: milevsko; strahov

Strahovští premonstráti a rekatolizace. Prístupy a problémy - Kuchařová, Hedvika; Parez, Jan (Úloha církevních rádu pri pobelohorské rekatolizaci, 2003)
Keywords: strahov

Strahovsky klaster a stredoveka ves Stresovice - Flegl, Michal (Muzeum: Muzejní a vlastivědná práce, 2000)
[L'abbaye de Strahov et le village medieval de Stresovice]
Keywords: strahov

Strahovský klášter. Stavební dejiny baziliky od roku 1182 do doby opata Lohelia. - Merhautová, Anežka; Sommer, Petr (Umení: casopis Ústavu Dejin Umení Akademie Ved Ceské Republiky, 2000)
[Das Kloster Strahov. Baugeschichte der Basilika von 1182 bis zur Zeit des Abts Lohelius]
Keywords: strahov

Strahovský klášter. Jeho založení a románská bazilika - Merhautová, Anežka; Sommer, Petr (Umení: casopis Ústavu Dejin Umení Akademie Ved Ceské Republiky, 1999)
[Kloster Strahov. Seine Gründung und die romanische Basilika]
Keywords: strahov

Krajina a sídla na trech mapách z historických fondu Strahovského kláštera - Pařez, Jan (Pocta Jaroslaw Kasparovi sborník k 70. narozeninám Doc. PhDr. Jaroslava Kaspara, CSc., 1999)
[Landscape and Settlements on Three Maps from Historical Collections of the Premonstratensian Monastery at Strahov]
Keywords: strahov

Urbár kláštera Strahov z roku 1410 - Čechura, Jaroslav (Bibliotheca Strahoviensis, 1995)
Strahov Monastery Land and Duties Register from the year 1410]
Keywords: strahov

Každodennost v kláštere premonstrátu na Strahove v polovine 16. století - Pařez, Jan (Folia historica Bohemica, 1994)
[Der Alltag im Prämonstratenserstift Strahov in der Mitte des 16. Jahrhunderts]
Keywords: strahov

Strahov Praha: das Strahover Kloster in Prag - Maleček, František; Maleček, Roman (Nakl. Orion, 1993)
Pages: 149
Keywords: strahov

850 let Strahovského kláštera. Jindřich Zdík a osazení Strahovského kláštera premonstráty - Pařez, Jan (Dějiny a současnost, Kulturně historická revue, 1993)
[850 Jahre Stift Strahov. Heinrich Zdík und die Gründung des Prämonstratenserstiftes Strahov]
Keywords: strahov

Znak Strahovského kláštera - Pokorný, Pavel R. (Heraldická ročenka, 1993)
[850 Jahre Kloster Strahov]
Keywords: strahov

Brevnov a Strahov na pocátku 15. století - Čechura, Jaroslav (Historia docet. Sborník prací k pocte sedesátych narozenin prof. PhDr. Ivana Hlavácka, 1992)
Keywords: strahov

Steinfeld und die Gründung von Strahov (1142/43). Wann wurde Steinfeld prämonstratensisch? - Löhnertz, Werner (Analecta Praemonstratensia, 1992)
Keywords: steinfeld; strahov

"Specula strahoviensis." A proposito del collezionismo di curiosità in Boemia alla luce dell'esempio praghese di Strahov e di altri conventi contemporanei - Sanvito, Paolo (Schifanoia. Notizie dell'Istituto di Studi Rinascimentali di Ferrara, 1990)
Keywords: strahov

Hradištní pohrebište v premonstrátské kanonii na Strahove - Sommer, Petr (Sborník Národního muzea v Praze, řada A, 1985)
[Das Burgwall-Gräberfeld im Prämonstratenser-Kanonikat in Prag-Strahov]
Keywords: strahov

K zacátkum premonstrátské kanonie v Praze na Strahove - Sommer, Petr (Archaeologica Pragensia, 1984)
[Zu den Anfängen der Prämonstratenserkanonie in Prag-Strahov]
Keywords: strahov

The results of the archaeological investigation of the Premonstratensian canonical institution at Strahov - Sommer, P. (Nouvelles archéologiques dans la République Socialiste Tchèque. Actes du Xe congrès international des sciences préhistoriques et protohistoriques, Mexico 1981, 1981)
Keywords: strahov

Praemonstratensia aus Magdeburg im Kloster Strahov (Prag) - Dolista, Karel (Secundum regulam vivere : Festschrift für P. Norbert Backmund, O. Praem., 1978)
Keywords: magdeburg; strahov

Strahov und die Musik - Perlík, Romuald Rudolf (Analecta Praemonstratensia, 1944)
Keywords: strahov; 🎶 musicology

Die Bücherei des Prämonstratenser-Stiftes in Prag - Mainx, Felix (Sankt Wiborada : ein Jahrbuch für Bücherfreunde, 1940)
Publisher: 1940
Keywords: strahov

Die theologischen Strahover Handschriften - Starà, Albert (Analecta Praemonstratensia, 1934)
Keywords: strahov

Strahovská obrazárna v Praze: obrazárna královsk ́kanonie řádu premonstránského v Praze - Matějíček, A. (Ministerstvo školství a národní osvěty, 1931)
Pages: 28
Keywords: strahov

Strahov : k třístému jubileu sv. Norberta, ochránce země české - Ondrácek, Vilém (nákladem vlastním, 1927)
Keywords: strahov; 👤 norbert of xanten

Das Prämonstratenser-Chorherrenstift Strahov oder Berg Sion in Prag - Čermák, Dominik Karel (Ein Chorherrenbuch. Geschichte und Beschreibung der bestehenden und Anführung der aufgehobenen Chorherrenstifte: Augustiner und Prämonstratenser in Österreich-Ungarn, Deutschland und der Schweiz, 1883)
Keywords: strahov

Urbář kláštera Strahovského složený roku 1410 - Tomek, Václav Vladivoj (Památky archaeologické a místopisné, 1857)
Keywords: strahov

Inscriptiones monumentorum in regia ecclesia ordinis Praemonstratensis Pragae in Monte Sion - Dlabacz, Gottfried Johann (1808)
Keywords: strahov

Historische Darstellung des Ursprungs und der Schicksale des königl. Stiftes Strahow: Zweyte Periode vom J. 1200 - 1586 - Dlabacz, Gottfried Johann (1806)
Google-Books-ID: 5w4FAAAAcAAJ
Keywords: strahov

Historische Darstellung des Ursprungs und der Schicksale des königlichen Stiftes Strahow: Erste Periode - Dlabacz, Gottfried Johann (1805)
Google-Books-ID: NuFdAAAAcAAJ
Keywords: strahov