Tajemství pražských klášterů. Královská kanonie premonstrátů na Strahově - Snětivý, Josef Pepson (Skrytá krása naší země, 2022)
Keywords: strahov

Dějiny premonstrátského řádu a jeho nejvýznamnější sídlo v České republice - Strahovský klášter - Boháčová, Sandra (University of West Bohemia, 2020)
Kvalifikační práce pojednává o premonstrátském řádu, který působí i na našem území. Řád je neodmyslitelně spjat se svým zakladatelem svatým Norbertem, kterému se jako prvnímu v církevních dějinách podařilo realizovat myšlenku třetího řádu, tedy spojení laiků mimo klášter s duchovním životem bratří a sester v klášterech. V průběhu staletí, která byla zasažena válkami, utrpěl premonstrátský řád značné ztráty, ze kterých se následně některé kláštery zcela obnovit nepodařilo. Ve druhé kapitole jsem se zaměřila na rozbor okolností, ze kterých mohl svatý Norbert při formování premonstrátského řádu vycházet. Došla jsem k závěru, že svatý Norbert vycházel z eremitství, řehole svatého Benedikta, přičemž spojil eremitský život s kanovnickým způsobem života. Následně svatý Norbert došel k přesvědčení, že pro ideální životní model, je důležité propojení vita communio a vita activa, jakožto propojení monastických forem života a zároveň aktivním, jehož podstatnou částí je apoštolát, hlásání a šíření křesťanské víry. Premonstrátský řád můžeme charakterizovat jako syntézou kanovnického a monastického života, jejíž osu tvoří Augustinova řehole. Hlavním posláním řeholníků je ve slavnostní bohoslužbě, eucharistické a mariánské úctě kajícím životě a apoštolátu formou farní duchovní správy. Druhá polovina práce poukazuje na historii řádu na našem území a historii samotného Strahovského kláštera. Došla jsem k závěru, že některé významné osobnosti královské kanonie, měli značný vliv na vládnoucí třídu či na samotného papeže. Následkem toho se některým strahovským opatům povedlo vyjednat lepší podmínky pro fungování kláštera.
Keywords: strahov

Strahov: Klášter, Abbey, Stift (2016)
Keywords: strahov

Strahovští premonstráti a rekatolizace. Prístupy a problémy - Kuchařová, Hedvika; Parez, Jan (Úloha církevních rádu pri pobelohorské rekatolizaci, 2003)
Keywords: strahov

Strahovsky klaster a stredoveka ves Stresovice - Flegl, Michal (Muzeum: Muzejní a vlastivědná práce, 2000)
[L'abbaye de Strahov et le village medieval de Stresovice]
Keywords: strahov

Strahovský klášter. Stavební dejiny baziliky od roku 1182 do doby opata Lohelia. - Merhautová, Anežka; Sommer, Petr (Umení: casopis Ústavu Dejin Umení Akademie Ved Ceské Republiky, 2000)
[Das Kloster Strahov. Baugeschichte der Basilika von 1182 bis zur Zeit des Abts Lohelius]
Keywords: strahov

Strahovský klášter. Jeho založení a románská bazilika - Merhautová, Anežka; Sommer, Petr (Umení: casopis Ústavu Dejin Umení Akademie Ved Ceské Republiky, 1999)
[Kloster Strahov. Seine Gründung und die romanische Basilika]
Keywords: strahov

Krajina a sídla na trech mapách z historických fondu Strahovského kláštera - Pařez, Jan (Pocta Jaroslaw Kasparovi sborník k 70. narozeninám Doc. PhDr. Jaroslava Kaspara, CSc., 1999)
[Landscape and Settlements on Three Maps from Historical Collections of the Premonstratensian Monastery at Strahov]
Keywords: strahov

Urbár kláštera Strahov z roku 1410 - Čechura, Jaroslav (Bibliotheca Strahoviensis, 1995)
Strahov Monastery Land and Duties Register from the year 1410]
Keywords: strahov

Každodennost v kláštere premonstrátu na Strahove v polovine 16. století - Pařez, Jan (Folia historica Bohemica, 1994)
[Der Alltag im Prämonstratenserstift Strahov in der Mitte des 16. Jahrhunderts]
Keywords: strahov

850 let Strahovského kláštera. Jindřich Zdík a osazení Strahovského kláštera premonstráty - Pařez, Jan (Dějiny a současnost, Kulturně historická revue, 1993)
[850 Jahre Stift Strahov. Heinrich Zdík und die Gründung des Prämonstratenserstiftes Strahov]
Keywords: strahov

Znak Strahovského kláštera - Pokorný, Pavel R. (Heraldická ročenka, 1993)
[850 Jahre Kloster Strahov]
Keywords: strahov

Brevnov a Strahov na pocátku 15. století - Čechura, Jaroslav (Historia docet. Sborník prací k pocte sedesátych narozenin prof. PhDr. Ivana Hlavácka, 1992)
Keywords: strahov

Hradištní pohrebište v premonstrátské kanonii na Strahove - Sommer, Petr (Sborník Národního muzea v Praze, řada A, 1985)
[Das Burgwall-Gräberfeld im Prämonstratenser-Kanonikat in Prag-Strahov]
Keywords: strahov

K zacátkum premonstrátské kanonie v Praze na Strahove - Sommer, Petr (Archaeologica Pragensia, 1984)
[Zu den Anfängen der Prämonstratenserkanonie in Prag-Strahov]
Keywords: strahov

Strahovská obrazárna v Praze: obrazárna královsk ́kanonie řádu premonstránského v Praze - Matějíček, A. (Ministerstvo školství a národní osvěty, 1931)
Keywords: strahov

Strahov : k třístému jubileu sv. Norberta, ochránce země české - Ondrácek, Vilém (nákladem vlastním, 1927)
Keywords: strahov; 👤 norbert of xanten

Urbář kláštera Strahovského složený roku 1410 - Tomek, Václav Vladivoj (Památky archaeologické a místopisné, 1857)
Keywords: strahov