Opátstvo Rádu Premonštrátov Jasovká Kanónia (2024)
Keywords: jasov

Umením a slovom : kultúrne dedičstvo Rádu premonštrátov v Jasove - Nádaská, Katarína; Mikulová, Veronika (Východoslovenská galéria, 2021)
Keywords: jasov

Kláštor v Bzovíku za vlády Arpádovcov - Žažová, Henrieta (Hont a jeho dejiny, 2021)
Keywords: bzovík

Z osudov knižnice konventu sv. Kríža v Lelese - Timul'áková, Veronika; Dzivá, Zuzana (Kniha 2020: zborník pre problémy a dejiny knižnej kultúry na Slovensku, 2020)
Keywords: leles

Stredoveké notované fragmenty zo Slovenského národného archívu, Fond Hodnoverného miesta Konventu premonštrátov v Lelese - Veselovská, Eva (Historický časopis, 2019)
Keywords: leles; 🎶 musicology

Kláštor premonštrátov v Kláštore pod Znievom: stavebný vývoj v stredoveku - Kürthy, Luboš (Architektúra kláštorov a rehoľných domov na Slovensku : dejiny a pamiatková ochrana, 2018)
Keywords: klaštor pod znievom

Z histórie opevneného kláštora v Bzovíku - Žažová, Henrieta; Maliniak, Pavol; Kožiak, Rastislav (OZ Pod hradom, 2018)
Keywords: bzovík

Dejiny premonštrátskeho kláštora sv. Jána Krstiteľa v Jasove v stredoveku - Kotrusová, Júlia (Monasteriologia Slovaca, 2017)
Keywords: jasov

Stredoveké premonštrátske kláštory v slovenskej časti územia bývalého Ostrihomského arcibiskupstva - Žažová, Henrieta (Monasteriologia Slovaca, 2017)
Keywords: 🇸🇰 slovakia (general)

Základná Antropologická Charakteristika Jedincov z Cintorína Pri Premonstrátskom Klástore v Lelesi (Okres Trebisov, 10-16. Stor. N. L.) - Bodorikova, Silvia (2016)
Keywords: leles

Súkromný archív Leleského konventu z pohľadu stredovekej diplomatiky - Maretta, Robert Gregor (Historia Ecclesiastica, 2014)
Keywords: leles

Stredoveká sakrálna architektúra v Bíni : (sumarizácia, korekcia a doplnenie súčasných poznatkov) - Pomfyová, Bibiana; Samuel, Marián; Žažová, Henrieta (Archaeologia historica, 2013)
Príspevok prezentuje najnovší stav poznatkov o stredovekej sakrálnej architektúre v katastri obce Bíňa. Ako ukazujú výsledky archeologických výskumov, lokalita s polykultúrnym osídlením v praveku a včasnej dobe dejinnej zaujímala dôležité postavenie v rámci včasnostredovekej sídliskovej štruktúry na území dnešného Slovenska. Dôležitosť lokality potvrdzuje aj prítomnosť štyroch stredovekých sakrálnych stavieb v katastri dnešnej obce. Dve stavby – bývalý Kostol premonštrátskeho kláštora zasvätený Panne Márii a Rotunda Dvanástich apoštolov v jeho blízkosti sa zachovali dodnes. Súčasťou kláštora bola s najväčšou pravdepodobnosťou aj Kaplnka sv. Kataríny, známa len vďaka novovekým písomným prameňom. Kaplnka zanikla spolu s východným krídlom kláštora v dôsledku eróznej činnosti rieky Hron. Archeologicky odkrytý Kostol sv. Mikuláša v polohe "Opátske" bol súčasťou zaniknutej stredovekej dediny Leánd.
Keywords: bíňa

Príspevok k ikonografii výmaľby kapitulnej siene kláštora v Lelese - Juránková, Jana (Monument revue, 2012)
Keywords: leles

Premonštrátsky kláštor Blahoslavenej Panny Márie v Bíni - Žažová, Henrieta (Studia Historica Tyrnaviensia, 2012)
Keywords: bíňa

Premonštráti v Bzovíku - Žažová, Henrieta (Zlatá kniha Hontu, 2010)
Keywords: bzovík

Stredoveký stavebný vývoj bzovíckeho kláštora - Lászlóová, Henrieta (Pamiatky a múzeá, 2004)
[Die mittelalterliche Entwicklung des Klosters Bzovík]
Keywords: bzovík

Dejiny premonštrátskeho prepošstva v Bzovíku - Lászlóová, Henrieta (Studia historica Tyrnaviensia, 2003)
[Historie der Prämonstratenserpropstei in Bzovík]
Keywords: bzovík

Premonštrátske konventy v Hontianskej stolici - Lászlóová, Henrieta (Prírodné bohatstvo a kultúrne dedičstvo Hontu, 2003)
Keywords: 🇸🇰 slovakia (general)

Premonštráti a ich vývoj v stredoveku - Lászlóová, Henrieta (Rehole a kláštory v stredoveku, 2002)
Keywords: 📚 premonstratensian (general)

Problém pravosti listiny krála Ondreja II. z roku 1214 pre kláštor v Lelesi - Ulicný, Ferdinand (Zborník Filozofickej Fakulty Univerzity Komenského. Historica, 2002)
[The Problem of Genuineness of the Document of King Ondrej IInd from the Year 1214 for the Monastery in Leles]
Keywords: leles

Dejiny premonštrátov v Šahách - Lászlóová, Henrieta (Studia archaeologica slovaca mediaevalia, 2000)
[Die Geschichte der Prämonstratenser in Šahy]
Keywords: šahy

Kláštor v Bzovíku - Hnilica, Ján (Dejiny a kultúra rehoľných komunít na Slovensku, 1994)
Keywords: bzovík

Jasov kostol a kláštor premonštrátov - Balega, A. (Pallas, 1991)
Keywords: jasov

Súpis hudobnín z bývalého premonštrátskeho kláštora v Jasove - Ormisová-Zahumenská, Božena (Fondy Literárneho archívu Matice slovenskej, 1967)
Keywords: jasov; 🎶 musicology

Býv. Premonštrátska knižnica v Jasove - Saból, Eugen (Knižnice na Slovensku. Sborník o vývoji významnejších slovenských knižníc, 1954)
Keywords: jasov

K rekonštrukcii kostola v Bíni - Piffl, Alfréd (Pamiatky a múzeá, 1952)
Keywords: bíňa

Premonštrátsky kláštor Bzovík s kostolom sv. Štefana - Mencl, Václav (Sborník Matice Slovenskej, 1935)
Keywords: bzovík