Sources on the history of Premonstratensian nunneries in medieval Bohemia in Czech archives and libraries - Pátková, Hana; Hradilová, Marta (Studia Źródłoznawcze. Commentationes, 2024)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Přehled dosavadního bádání o knihovnách premonstrátských klášterů v českých zemích - Neškudla, Bořek (Bibliotheca Strahoviensis, 2021)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Premonstratensian Settlement in the Czech Lands and Ireland, 1142-1250 - Clyne, Miriam (Journal of Medieval Monastic Studies, 2018)
The settlement of Premonstratensian canons and nuns is addressed against the backdrop of the political and ecclesiastical settings of the Czech Lands and Ireland. Colonization was accomplished through political alliances, religious circles, and interaction with the central authority at Prémontré during transitional phases of diocesan reform in Bohemia, Moravia, and Connacht, and Anglo-Norman acculturation in Ulster. The letters of the father abbot at Steinfeld and the abbots of Prémontré indicate their concerns for the future prospects of the distant monasteries, the needs of new communities, and how they reacted in different ways to maintain standards of uniformity and discipline.
Keywords: 🇨🇿 czechia (general); 🇮🇪 ireland (general)

Promeny pecetí moravských premonstrátských opatu v pozdním stredoveku a raném novoveku - Bolom-Kotari, Martina (Mikulovské kolejní kabinety pomocných ved historických I.: sborník z mezinárodní konference Z pomocných ved historických konané 6. listopadu 2013 v Mikulove, 2017)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Počátky mnišství v evropském kontinentálním prostoru Premonstráti v západních Čechách - Kostilníková, Renata (University of West Bohemia, 2016)
Kvalifikační práce pojednává o premonstrátském řádu v Čechách s důrazem na historický vývoj a současnost kláštera premonstrátů v Teplé. Cílem práce je odhalit různé aspekty, kterými klášter v Teplé přispěl k duchovnímu a kulturnímu rozvoji na území západních Čech. Kromě duchovní, kulturní a i hospodářské činnosti se tepelští premonstráti podíleli na šíření vzdělanosti. Začátek práce je zaměřen na samotné založení premonstrátského řádu, jehož zakladatelem byl svatý Norbert z Xantenu. Příchod premonstrátů do Čech sebou přinesl nové zakládání klášterů. Značné ztráty zaznamenal premonstrátský řád během husitských válek, kdy přišel skoro o všechny kláštery. Obnovení klášterů nastalo až během rekatolizace protestantských oblastí v 16. století. Nejvíce pozornosti se v práci dostává tepelskému klášteru. Podkapitoly se zabývají dějinami kláštera od založení blahoslaveným Hroznatou až do současnosti. Střídaly se období pádů a vrcholů. Hroznata založil i ženský klášter premonstrátek v Chotěšově. Knihovna, které je věnována samostatná kapitola obsahuje přes 100 000 knih a patří k největším knihovnám u nás. Další samostatná část je zaměřena na významnou osobnost premonstrátského řádu, kterou je Josef Heřman Tyl. Současný vývoj kláštera je doplněn i o osobní rozhovor s opatem Filipem Zdeňkem Lobkowiczem, Opraem. V roce 2008 se stal klášter Teplá národní kulturní památkou. Klášter má duchoví a kulturní přínos již více než 800 let své existence. Velká zásluha byla zaznamenána především v oblasti školství. Tepelští premonstráti učili na plzeňském gymnáziu a podporovali nadané žáky. Největší přínos, který klášter mohl západním Čechám poskytnout, bylo založení Mariánských Lázní opatem Karlem K. Reitenbergerem.
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Řád premonstrátů v Čechách : minulost a současnost - Novotná, Petra (University of West Bohemia, 2016)
Práce se zabývá popisem historie a činnosti řádu premonstrátů v Čechách od dob středověku do současnosti. Autorka popisuje život v klášteře a činnosti, které s ním souvisí. V České republice se nachází čtyři premonstrátské kanonie - v Želivu, Nové Říši, Teplé a na Strahově. Na poslední dvě jmenované se autorka zaměřila blíže. Kromě premonstrátských řeholníků jsou součástí řádu i sestry premonstrátky, jejichž činnost je popsána v předposlední kapitole. Na závěr autorka představila významné osobnosti řádu.
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Die Siegel der mährischen Pramonstratenser als Quelle zur Geschichte der Zirkarie - Bolom-Kotari, Martina (Ordenshistoriographie in Mitteleuropa: Gestaltung und Wandlung des institutionalen und persönlichen Gedächtnisses in der frühen Neuzeit ; Referate der gleichnamigen Tagung in St. Pölten von 22. bis 23 September 2014, 2015)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Seals of Moravian Premonstratensian canonries in the period from the second half of the fifteenth century until the end of the sixteenth century - Bolom-Kotari, Martina (Analecta Praemonstratensia, 2014)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Počátky premonstrátů v Čechách - Zemanová, Hana (Charles University, 2013)
The Beginnings of Premonstratensian Order in Bohemia. This thesis deals with the beginnings of Premonstratensian Order and their coming to Bohemia. At first, attention is devoted to the history which is briefly characterized by political, economic, and religious conditions in Bohemia in the first half of the twelfth century. The next chapter will take us through the life of St. Norbert, his conversion to Christianity, as well as the foundation and circumstances of the Premonstratensian Order. In this chapter, the Order's form of organisation, characteristics, and daily habits are also discussed. The subject of the fourth chapter is the establishment of the Premonstratensian Order in Bohemia. There are also discussed the persons who had the main credit for coming the Premonstratensian Order to Bohemia. It was their greatest admirer Jindrich Zdik, as well as the bishop Daniel and the provost of Steinfeld named Eberwin. The next section is dedicated to the description of the consequential creation of the first male and female monasteries in Bohemia such as Strahov, Doksany, Litomysl, Zeliv and Lounovice. There are also mentioned the first abbots and priors of these monasteries. In conclusion, there is a brief summary and evaluation of the contribution of the Premonstratensian Order.
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Ženské kláštery v pohusitských Čechách -- premonstrátky - Pátková, Hana (Sanctimoniales: Zakony żeńskie w Polsce i Europie Środkowej (do przełom XVIII i XIX wieku), 2010)
Frauenklöster in Böhmen in der Zeit nach Hussitenkriegen -- Prämonstratenserinnen
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Die Anfänge der Prämonstratenser im hochmittelalterlichen böhmischen Staat im Kontext der damaligen Ordensgeistlichkeit - Hlavácek, Ivan (Studien zum Prämonstratenserorden, 2003)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Die Prämonstratenser im mittelalterlichen Königreich Böhmen - Richter, Jörg (Netzwerk des Glaubens: Prämonstratenser in Mitteleuropa ; eine Ausstellung des Dommuseums Brandenburg, 2003)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Prémontrés en Bohème, Moravie et Slovaquie - Ardura, Bernard; Dolista, Karel; Lorencová, Jarmila (Karolinum, 1993)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general); 🇸🇰 slovakia (general)

K dějinám česko-polských vztahů ve středověku. (Šlechta a premonstráti ve 12. století.) - Rajman, Jerzy (Mediaevalia historica Bohemica, 1992)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general); 🇵🇱 poland (general)

Circaria Bohemiae, abbas Praemonstratensis et capitulum generale 1142-1541 - Dolista, Karel (Analecta Praemonstratensia, 1988)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Hospodářské dvory klášterů ve světle písemných pramenů (Ke stavební podobě dvorů řádů benediktinského, premonstrátského a cisterckého) - Charvátová, Kateřina (Archaeologia historica, 1987)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Die Prämonstratenser der Sudetenländer in den Hussitenwirren 1490-34 mit besonderer Berücksichtigung des Bischofs Johann von Leitomyssl - Möhler, P. (Beiträge zur Geschichte des Stiftes Tepl, 1925)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Die Prämonstratenser der Prager Erzdiözese nach den Bestätigungsbüchern (1354-1436) - Mannl, Oswald (Jahresbericht des K.K. Deutschen Staatsgymnasiums zu Pilsen, 1903)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)

Zur Geschichte der Prämonstratenser in Schlesien - Dittrich, Paul (Jahresbericht über das Königliche Katholische St. Matthias-Gymnasium zu Breslau, 1900)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general); 🇩🇪 germany (general); 🇵🇱 poland (general)

Premonstráti v Čechách a na Moravě: Stručné vypsáni osudu jednotlivých bud ještě stávajících neb již vyhlazených Klášteru toho řadu dle roku jich založení ; co dárck k páté padesátileté památce přenešeni sv. Norberta - Čermák, D̆ominic (Nákl. kanonie Strahovské, 1877)
Keywords: 🇨🇿 czechia (general)