Kopcovité útvary z hlíny a kamene jako prostredek k vymezení hranic území v písemných pramenech kláštera Hradisko u Olomouce - Novák, Jakub (Archaeologia historica, 2020)
Keywords: hradisko

Kopcovité útvary z hlíny a kamene jako prostredek k vymezení hranic území v písemných pramenech kláštera Hradisko u Olomouce - Novák, Jakub (Archaeologia historica, 2020)
Keywords: hradisko

Klášter Hradiště ve sporu o domašovský les. Příspěvek k dějinám mezního práva ve středověku - Razim, Jakub (Právněhistorické studie, 2020)
In a survey into the legal history of the Premonstratensian monastery Hradiště near Olomouc, in which I tried to uncover the details of the border dispute over church land near Domašov around 1220, I placed under a microscope the forged document CDB II 376, which is the result of numerous counterfeiting activities taking place in Hradiště scriptorium since the second half of the 13th century. The diplomatic material of the ancient Moravian foundation has been an interesting subject of investigation both because it is famous for its verbosity, with which it describes legal realities, and because the monastery, as a colonizer, had constantly been involved in conflicts with the surrounding landowners making its destiny an excellent springboard for the research of the Law of Borders in the Middle Ages. However, in order to shed light on one of the long-neglected aspects of medieval legal life that I encounter here, it was necessary to test the factual accuracy of CDB II 376. A comparison with chartes and records on the practices of the Law of Borders, which have been preserved in our region since the Přemyslid period, was chosen as a tool of source criticism. The findings I have reached lead to the conclusion that the forgery fits well into our general knowledge of public administration in the first decades of the 13th century. After all, the justification of the territorial aspirations substantiated in writing had to be acknowledged also by the opponent of the Premonstratensian monastery, Albert of Šternberk.
Keywords: hradisko

"A také klášter Hradisko u Olomouce byl obnoven naším rádem": konkurence mezi reholními rády a kolektivní identity kléru v ceských zemích ve 12. století - Šrámek, Josef (Vlastivedny vestnik moravsky, 2017)
Keywords: hradisko

Klášterní Hradisko a Svatý Kopeček. Premonstrátská stopa v panorámatu Olomouce - Dolejší, Kateřina (Památky - tvůrci panoramat našich měst. Dny evropského dědictví 2011, 2011)
Keywords: hradisko

Olomouc a klášter Hradisko na pocátku 16. století - Kašpar, Zdenek (Olomoucký archivní sborník, 2007)
Keywords: hradisko

Z historie kláštera Hradiska. Vyprávení o klášteru Hradisko, jeho opatech a dobe, ve které žili - Blinka, František (Danal, 2004)
[Aus der Geschichte des Klosters Hradisch. Eine Schilderung des Klosters Hradisch, seiner Äbte und der Zeit in der sie lebten]
Keywords: hradisko

Neznámý brakteát s jezdeckým motivem z Kláštera Hradiska u Olomouce - Michnová, Věra (Zprávy Vlastivědného muzea v Olomouci, 1999)
Keywords: hradisko

Vorläufige Nachricht von der Grabung im Kloster "Hradisko" in Olmütz im Jahre 1996 - Cižmár, Zdenek; Kohoutek, Jirí (Sborník príspevku prednesených na XXIX. Celostátní Konferenci Archeologu Stredoveku Ceské Republiky a Slovenské Republiky k problematice archeologie stredovekých komunikací: Prachatice 6. - 10. Ríjna 1997, 1998)
Keywords: hradisko

K nejstaršímu raně středověkému osídlení bývalého Kláštera Hradisko u Olomouce - Cižmár, Zdenek; Kohoutek, Jirí (Z pravěku do středověku : sborník k 70. narozeninám Vladimíra Nekudy, 1997)
[Zur ältesten frühmittelalterlichen Besiedlung des Klosters Hradisko bei Olmütz]
Keywords: hradisko

Nekolik archeologických úvah k pocátkum kláštera Hradisko - Bláha, Josef (Historicka Olomouc, 1995)
Keywords: hradisko

Nekteré poznatky zjištené pri katalogizaci diáru premonstrátské kanonie Hradisko - Prucek, Josef (Historicka Olomouc, 1995)
[Über einige bei der Katalogisierung der Diarien des Prämonstratenserstiftes Hradisch gemachte Befunde]
Keywords: hradisko

Listina hradišťského kláštera údajně z roku 1269 - Štěpán, Václav (Z dějin hutnictví, 1986)
Keywords: hradisko

Diplomatický příspěvek k otázkám hradištského klášterního velkostatku v 2. polovině 13. století - Paclík, Jiří (Folia diplomatica : studijní příručka, 1955)
Keywords: hradisko

Tetzel und Sibenaicher, zwei Kloster-Hradischer Chronisten - Hein, Max (Zeitschrift des Vereins für Geschichte Mährens und Schlesiens, 1931)
Keywords: hradisko

Die Gründung von Kloster Hradisch bei Olmütz - Hein, Max (Zeitschrift des Vereins für Geschichte Mährens und Schlesiens, 1930)
Keywords: hradisko

Die Geschichte des Klosters Hradisch bei Olmütz von 1078 bis 1200 - Hein, Max (University of Prague, 1926)
Keywords: hradisko

Uvedení Premonstrátů do kláštera Hradišťského na Moravě - Novotny, V. (Časopis Matice moravské, 1926)
Keywords: hradisko

Zpráva o pramenech dějin kláštera Hradišťského u Olomouce (až do r. 1300) - Teige, Josef (Věstník Královské české společnosti nauk. Třída filosoficko - historicko - filologická, 1893)
Nachrichten über die Quellen zur Geschichte des Klosters Hradisch bei Olmütz
Keywords: hradisko

Zlomek urbáře kláštera Hradištského - Emler, Josef (Pojednání Král. české společnosti nauk, 1884)
Keywords: hradisko

Neu-vermehrte Schönheit, und Stärcke deß Marianischen Castells ob dem Heiligen Praemonstratenser-Berg Unter Dem Gebiet deß Königl: Stiffts Hradisch In Einer sittlichen Lob-Rede bey der Feyerlichen Außsetzung .. eines Heiligen Blut-Zeugens Liberati - Walter, Franziscus (bey Frantz Anton Hirnle, 1751)
Keywords: hradisko