Rekonstrukce míry zátěže ve vztahu k předpokládanému statusu bojovníků u souboru z Teplé - analýza úponových změn na kostře. - Novotný, Jakub (University of West Bohemia, 2020)
Diplomová práce se věnuje analýze úponových změn, díky tomu je možné rekonstruovat míru fyzické zátěže u minulých populací. Pro analýzu byl vybrán soubor jedinců objevených při archeologickém výzkumu v klášteře Teplá. Tito jedinci pocházející z období 12.-15. století, byli pohřbeni na netradičním místě před vstupem do klášterního kostela a mohli by představovat skupinu bojovníků a ochránců kláštera. Podle metody hodnotící úponová místa na kostech a statistických analýz, jsem odhalil některé významné rozdíly mezi souborem z Teplé a srovnávacím souborem, který představuje běžnou vrcholně středověkou populaci.
Keywords: teplá

Violence in European medieval monasteries: Skeletal trauma in Teplá monastery (Czech Republic) - Pankowská, Anna; Galeta, Patrik; Uhlík Spěváčková, Petra; Nováček, Karel (International Journal of Osteoarchaeology, 2019)
Medieval monasteries often went beyond their religious mission and developed into economic, social, and educational centres. These were not spared from violent attack on the part of the gentry. The defence of such monasteries is, however, a poorly investigated area in bioarchaeological studies. A recently excavated skeletal sample found in front of the western gate of the Abbey Church at the Teplá monastery (Czech Republic) dated between the 13th and 15th century AD provides us a unique opportunity to fill this gap. The analysis of skeletal trauma reveals that 13 out of 30 individuals exhibited trauma, of which 69% were confidently related to violence. All individuals with injuries were males, and half of them were younger than 30 years of age. The presence of ante-mortem injuries indicates that males likely had previous combat experience, were successfully treated, and their bodies were buried with respect and care. The most probable explanation of our findings is that the individuals were a group of clients who were tasked with the defence of the Teplá monastery. Other, less likely explanations assume that individuals were laity, monastery benefactors, and/or canons killed during several different violent attacks directed at the monastery.
Keywords: teplá

Hroznata a úřad probošta v Teplé - Trnka, Pavel (Minulostí Západočeského kraje, 2019)
[Hroznata and office of provost of Teplá]
Keywords: teplá; 👤 hroznata of bohemia

Vztah Chotěšova a Teplé na konci středověku - Trnka, Pavel (Minulostí Západočeského kraje, 2019)
[The relation between the monasteries of Chotěšov and Teplá at the end of the Middle Ages]
Keywords: chotěšov; teplá

Diplomatika a správa kláštera Teplá ve 2. polovině 15. století - Trnka, Pavel (Univerzita Karlova, 2016)
[Diplomatics and Administration of the Monastery of Teplá in the Second Half of the Fifteenth Century]
Keywords: teplá

Kanonie premonstrátů Teplá: Národní kulturní památka (2015)
Keywords: teplá

Krajiny trí klášteru (Teplá, Chotešov, Vyšší Brod): nástin problematiky - Hlinomaz, Milan (Krajina jako antropologická cítanka, 2015)
Keywords: chotěšov; teplá

Pokračování výzkumu v areálu premonstrátské kanonie v Teplé - Nováček, Karel; Široký, Radek; Starková, Lenka (2014)
Keywords: teplá

Klášter premonstrátů Teplá. Osobnosti vědy a školství - Nováková, Markéta (University of West Bohemia, 2013)
Práce se zabývá vznikem, vzestupem a historií premonstrátského řádu na území Čech, konkrétněji pak kláštera Teplá. Vyzdvihuje zakladatele tohoto kláštera blahoslaveného Hroznatu. Poukazuje na nevšední význam osobností vědy, kultury a školství, které v kláštere působili.Zdůrazňuje na jejich odkaz.Práce se dále přiblíží jejich práci - byli zakladatelé mnoha škol a nejvýznamnějšími šiřiteli vzdělání v západočeském regionu.Práce se také věnuje knihovní sbírce.
Keywords: teplá

Klášter premonstrátů Teplá - historie a současnost - Stehlík, Jan (University of West Bohemia, 2013)
Ústředním cílem bakalářské práce je provedení charakteristiky historického vývoje Kláštera premonstrátů v Teplé a dále vylíčení současného dění tohoto kulturního a duchovního centra v oblasti západních Čech.
Keywords: teplá

Kostely tepelského panství - Bulková, Martina (University of West Bohemia, 2012)
Práce je zaměřena na sakrální objekty, které nechal vystavět či přestavět klášter premonstrátů v Teplé. Stavebně historické analýze bylo podrobeno 22 stojících i zaniklých kostelů. Jednotlivé stavby byly srovnávány na základě svých formálních znaků. Ve skupině se vyskytují kostely se složitějším slohovým vývojem i barokní novostavby. Výsledkem práce je interpretace vývoje stavební produkce tepelského klášterního panství.
Keywords: teplá

Stavební dějiny premonstrátského kláštera Teplá. I. část - Zahradník, Pavel (Sborník muzea Karlovarského kraje, 2012)
Keywords: teplá

První etapa výzkumu v areálu premonstrátské kanonie v Teplé - Široký, Radek; Nováček, Karel (Památky západních Cech, 2011)
Keywords: teplá

Stavební dějiny premonstrátského kláštera Teplá. I. část - Zahradník, Pavel (Sborník muzea Karlovarského kraje, 2011)
Keywords: teplá

Item plures et alios libros: knihy kláštera Teplá ve fondech Národní knihovny České republiky ; publikace vydaná u příležitosti konání stejnojmenné výstavy - Adamaitis, Zuzana; Bäumlová, Michaela (Národní Knihovna České Republiky, 2009)
Keywords: teplá

Teplá-Trachyt: Herkunft, Verwendung, Verwitterung und Konservierung in der Klosteranlage von Teplá in Westböhmen ; Endbericht zum "Modellvorhaben zur Beseitigung von Umweltschäden an vulkanischem Gestein des Klosters Teplá (Tschechien) im Braunkohle-Industriegebiet Egertal - Lehrberger, Gerhard; Grillhuber, Stephanie (Münchner geologische Hefte. Reihe B, Angewandte Geologie, 2007)
Keywords: teplá

Klášter premonstrátů Teplá: přehled dějin duchovního fenoménu Tepelska - Hlinomaz, Milan (Malé karlovarské monografie, 2003)
Keywords: teplá

Kláštery premonstrátu v Teplé a Chotešove - Hlinomaz, Milan (Ve stopách sv. Benedikta. Sborník příspěvků z konference Středověké kláštery v zemích Koruny české konané ve dnech 24. - 25. května 2001 v Třebíči, 2002)
Keywords: chotěšov; teplá

Neznámý náhrobník rodu ze Žeberka v kláštere premonstrátu v Teplé - Hlinomaz, Milan (Sborník Chebského muzea, 2000)
Keywords: teplá

Kristiánský zlomek knihovny Kláštera premonstrátu v Teplé - Hoffmann, František (Septuaginta Paolo Spunar oblata : (70 + 2), 2000)
[The Cristianus' Fragment of the Library of the Premonstratensian Monastery in Tepl]
Keywords: teplá